Recomanacions per evitar riscos en la tornada als entrenaments
Mutualitat FCF | 26/11/2020
La càrrega excessiva de treball als entrenaments pot tenir un especial efecte negatiu per als futbolistes després d’unes setmanes d’inactivitat.
Recomanacions per evitar riscos en la tornada als entrenaments

El Departament Mèdic de la RFEF, amb la col·laboració de professionals experts a nivell internacional, ha elaborat un Protocol mèdic i de preparació física basat en recomanacions per evitar els riscs per a la salut en la tornada als entrenaments i a la competició en el futbol.

La incidència de lesions al llarg d’una temporada és variable, però normalment hi ha un risc més elevat de lesionar-se durant les primeres setmanes després d'un període d’inactivitat. D’aquesta manera, a causa de la suspensió d’entrenaments durant l’últim mes per frenar els contagis de la Covid-19, és vital que la càrrega de treball en la tornada als entrenaments es realitzi de manera progressiva per evitar possibles lesions.

Cal subratllar que la incidència de lesions pot arribar a ser 10 vegades major durant els partits que en els entrenaments. En els partits apareixen més lesions en l'últim terç de cadascun dels dos temps del partit. L'acumulació progressiva de la càrrega (encontres disputats, minuts acumulats en competició i en entrenament), juntament amb increments poc controlats de la càrrega fisiològica i psicològica són factors de risc per a les lesions no traumàtiques.

La càrrega excessiva pot tenir un especial efecte negatiu en retornar als entrenaments després d'un període de descans i encara més en jugadors que han tingut una lesió no traumàtica recent, en jugadors que tenen valors de força muscular asimètrics i en jugadors amb limitació de rang de moviment. Malgrat que una alta proporció de les lesions en el futbol es cataloguen com a “menors”, perquè es resolen en menys d'una setmana, les lesions musculars necessiten un temps mitjà de quatre setmanes de recuperació.

En les circumstàncies actuals, després de més d’un mes sense poder exercitar-se amb normalitat, els futbolistes podrien patir un augment del risc de lesions si el retorn a les activitats no és adequat, segur i progressiu en relació amb els factors que puguin influir en la lesió esportiva, al qual s'afegeix la càrrega competitiva, si no es programa i ajusta, per evitar una certa “sobredosi” d'esforç.

Podeu consultar el document complet fent clic AQUÍ.Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.