Resultats de les Campanyes

Retorn campanyes de Joc Net/Respecte

La temporada 12/13 l’FCF va llançar la campanya Joc Net, per tal d’aconseguir un futbol i futbol sala més nets i amb més Fair Play. A partir d’aquest moment, i cada vegada amb més força, s’han anat arrancant noves campanyes que promouen els valors i intenten erradicar les males pràctiques al futbol.

Cinc anys després, és moment de començar a treure resultats de les campanyes i si han tingut l’efecte desitjat en el moment en el qual es van llançar.

En aquest informe analitzarem l’impacte de les campanyes mesurant la variació de targetes i les sancions per articles més rellevants. Ja que totes les campanyes s’han interrelacionat, això ens fa impossible poder separar/conèixer el resultat de cada una de les campanyes. Per tant, es presenten tots els resultats junts.

Evolució de les targetes

 • A causa de el nombre de partits no s’ha mantingut constant durant aquest temps, sinó que ha anat incrementant, totes les dades es mostren per l’indicador targetes/partit.
 • Les dades de referència són la temporada 12/13 (primera temporada campanyes) a la 16/17 (la temporada finalitzada més recent).
 • Les dades inclouen totes les categories de Futbol i Futbol Sala.

General:

Comencem per analitzar l’evolució de les targetes en totes les competicions de l’FCF.

 • La mitjana de targetes grogues per partit ha descendit d'1,19 targetes per partit a 0,92, una disminució del 23%.
 • La disminució és contínua a cada temporada des de l’arrancada de les campanyes.
 • La disminució de targetes vermelles cau de 0,09 (9 per cada 100 partits) a 0,08. Tot i que la diferència no sembla rellevant, estem parlant d’una disminució de l’11%
 • La disminució de targetes vermelles es dona en totes les categories llevat de les categories Sènior Masculines.

A la taula veiem la variació percentual de les targetes grogues i vermelles per partit comparant la temporada 12/13 amb la 16/17.

Així, si agafem, per exemple, la categoria de Prebenjamí veiem com en aquests cinc anys, hi ha un increment del 7,8% de les targetes grogues que s’ensenyen als partits, però que s’ensenyen un 57% menys de targetes vermelles.

Futbol

Futbol Sala

Sancions per article

També com a indicador de l’impacte de les campanyes podem mirar com han evolucionat les sancions per article durant aquestes cinc temporades. Hem analitzat algunes de les sancions més habituals i que ens permeten comparar entre les diferents temporades. Hi ha alguns articles que han vist modificat el seu contingut, i que han vist ampliat o reduït el seu marc d’acció. Així els resultats que donen no són comparables.

Així tenim:

Agressions a àrbitres. Hi ha hagut una disminució del 24,6% en el total d’agressions en cinc temporades

Infraccions contràries a la disciplina esportiva més habituals. Inclouen fets com entrades dures o insults han disminuït en un 8,7%

Infraccions contràries a la disciplina esportiva del FS. En aquest cas tenim una caiguda del 25% de les sancions.

Incidents greus de públic. Sens dubte l’apartat on més s’han notat les campanyes de Joc Net i Respecte. La caiguda ha estat del 65%

Conclusions:

 • Tot i que no és una tasca que es pugui donar per tancada, els resultats són esperançadors. En cinc anys s’ha reduït un 23% el nombre de targetes grogues per partit i en un 11% el de vermelles.
 • Les sancions per article han caigut en tots els articles que s’han pogut comparar amb garanties, sent les més destacades les disminucions en incidents de públic (-65%) i d’agressions a àrbitres (-25%).
 • És important destacar, en positiu, les dades de futbol femení, on hi ha disminució de targetes en totes les categories i la millora de la conducta en Futbol Sala on les sancions de comitès han caigut un 25%.
 • Cal seguir treballant en el futbol i futbol sala base, ja que són ells qui han de ser els motors del canvi cap a un esport més net. Si comparem les targetes per partit de les temporades 12/13 i 16/17 en base tenim una reducció d’un 1,1% en les targetes grogues i d’un 25,1% en les vermelles.
 • En canvi cal pensar quines accions es poden fer per reduir el nombre de targetes vermelles en categories sènior. En només cinc anys hi ha hagut un increment conjunt del 51%, mentre que les targetes grogues s’han vist reduïdes en un 7%
Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.