Chus Esteban: “És vital treballar per la millora individual dels jugadors”
FS Notícies | 04/01/2016
El seleccionador català aleví de futbol sala, Chus Esteban, dirigeix, una temporada més, la selecció subcampiona d’Espanya i té molt clar que l’objectiu és preparar els jugador per competir en les millors condicions.
Chus Esteban: “És vital treballar per la millora individual dels jugadors”

L’any 2004, Chus Esteban va iniciar-se a les seleccions catalanes de futbol sala com a segon entrenador i ha anat passant per diverses categories. De tres temporades ençà, dirigeix la selecció catalana aleví. D’aquesta manera, s’ha convertit en el seleccionador que porta més anys seguits formant part de l’estructura de les seleccions.

1. Des de fa 12 temporades formes part de l’estructura de les seleccions catalanes de futbol sala. Com a veterà dins d’aquest àmbit, quin és el progrés que s’ha viscut dins de l’àrea esportiva tots aquests anys?

No té res a veure la feina que es desenvolupa ara mateix des de l’Àrea Esportiva amb el que vaig trobar quan vaig començar a col·laborar amb les seleccions catalanes. En les darreres sis temporades he trobat que cada any es fa un salt de qualitat en algun aspecte i s’ha de reconèixer públicament que la figura del Jordi Gay com a secretaria tècnic de les seleccions catalanes de futbol sala, està realitzant una gran feina, suposant una part important d’aquest salt qualitatiu.

2. Després de passar per gairebé totes les categories, la temporada 2013-2014 vas començar a dirigir a la selecció catalana aleví. Què has après d’aquesta categoria?

Per sobre de tot que és una categoria, juntament amb la benjamí, a on a banda de competir com la resta de seleccions és vital treballar per la millora individual dels jugadors. El treball i desenvolupament dels fonaments bàsics individuals tècnics i tàctics, tant en atac com en defensa, els ha de servir més endavant, tant als seus clubs com a les mateixes seleccions, per ser útils per a qualsevol idea de joc o sistema tàctic.

3. Continues amb el mateix sistema de treball que les temporades anteriors? En què consisteix?

Bàsicament en el mateix, en un scouting exhaustiu des de fins i tot abans que comenci la competició amb la col·laboració del cos tècnic de la selecció, el Ryuji Suzuki i l’Ivan Calle amb valoracions setmanals dels partits, visionats el cap de setmana i culminat amb els Campionats Comarcals com a suport a aquest scouting. Un parell de sessions de preselecció i la tecnificació on acabem de veure com es desenvolupen els 20-30 jugadors que triem a les nostres sessions i quan ens resulta possible, començar a treballar amb els 12 seleccionats de cara al Campionat a la resta de sessions programades.

4. Consideres que els Campionats Comarcals són una gran ajuda per als seleccionadors al poder visualitzar a jugadors alevins d’arreu de Catalunya?

Els Campionats Comarcals ens donen la possibilitat d’arribar a veure un gran nombre de jugadors que són principals als seus equips i que en molts casos abans se’ns escapaven, bé per no poder arribar a veure a tots els equips de 1a, 2a o 3a i, sobretot, a aquells de les delegacions que geogràficament estan més allunyats com Lleida, Girona, Tarragona o, fins i tot, Andorra. A més a més, els veiem competint en un escenari amb algunes similituds amb el que es pot trobar després en un Campionat d’Espanya de Seleccions. 

5. La categoria que dirigeixes, l’aleví, es troba en ple procés de formació. De quina manera es treballa aquest aspecte tant important per ensenyant-los a competir?

La competició està present sempre i a tot arreu, no només en futbol sala o l’esport en general sinó a la vida i ja des de ben petits a les escoles. És per això que considero que en bona part cada nen afronta la competició d’una manera diferent i que més que ensenyar a competir el que sí que podem fer és ajudar-los a donar-los-hi eines. Són aquests fonaments bàsics de que parlàvem abans, perquè es trobin més còmodes i fins i tot més segurs en aquelles situacions que els ha d’anar requerint la competició. Es tracta de preparar-los per competir en les millors condicions i no pas ensenyar-los-hi a competir, doncs en aquestes edats potser guanyar no hauria de ser sempre l’objectiu principal.

6. Tenint en compte que la selecció catalana aleví és l’actual subcampiona d’Espanya, quins són els objectius que t’has marcat de cara a la present temporada?

L’objectiu esportiu de totes les seleccions catalanes ha de ser arribar a les finals, tal com es va fer en aquesta categoria la temporada passada i, si es pot, guanyar-les. El que passa és que entenc que això serà més fàcil si aconseguim que tots i cadascun dels jugadors de la selecció catalana aleví millori individualment, tècnica i tàcticament, i en actitud. Aquest és el primer objectiu un cop acabin les sessions de preparació pel campionat. D’aquesta manera, aconseguirem assolir millor la idea de joc col·lectiva, que seria el segon objectiu, i ens haurem de preparar per competir amb opcions de guanyar el campionat, que ja seria el tercer objectiu.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.