El col·lectiu arbitral en els Campionats Comarcals
FS Notícies | 10/12/2016
Un total de 32 àrbitres passaran pels Campionats Comarcals durant els dos dies que es disputen. El cap del CTAFS, Marcelino Blazquez i el col·legiat, Sergio Guerrero ens comenten la seva experiència en aquesta 6a edició.
El col·lectiu arbitral en els Campionats Comarcals

El Comitè Tècnic d’Àrbitres de Futbol Sala de la Federació Catalana de Futbol és un estament imprescindible per duu a terme amb èxit els Campionats Comarcals de Seleccions Base de Futbol Sala. Aquest col·lectiu enguany està representat, a la Ciutat Esportiva de Blanes, per un total de 32 àrbitres d’arreu de Catalunya.

Marcelino Blázquez, cap del CTAFS, fa una valoració del què significa pels àrbitres poder assistir als Campionats Comarcals i quina metodologia de designació se segueix.

Quins criteris i característiques determinen les designacions arbitrals pels Campionats Comarcals?

En primer lloc que tinguin una bona i correcta actitud. A partir d’aquí es busquen perfils i característiques determinades. És important que totes les delegacions estiguin representades, des de Girona fins a Lleida passant pel Maresme, Vallès, Barcelona, Baix Llobregat, Anoia i Tarragona. I s’intenta, sobretot, el primer dia de competició, que tots o gairebé tots els àrbitres formin part d’alguna de les 5 promocions d’escola arbitral que fins ara s’han convocat.

A més, és important per l’equip de treball que els àrbitres seleccionats siguin joves, futuribles, amb projecció i amb possibilitat d’ascensos tant territorials com nacionals.

Què significa pel CTAFS formar part d’aquest gran i important esdeveniment esportiu?

Ser partícip dels Campionats Comarcals és formar part del nostre esport, del futbol sala. Tant els jugadors com els oficials i, també els àrbitres, som esportistes. I ser convocat per aquest esdeveniment significa estar en el bon camí, estar exercint la respectiva tasca de manera correcta. És un escenari perfecte on t’exposes al judici de molta gent, famílies, participants, autoritats... És donar un pas endavant.

Els Comarcals fomenten la convivència entre jugadors i entrenadors. Considera que també és integrador entre aquests i els àrbitres?

És una adaptació total. Els Comarcals afavoreixen la integració de l’estament arbitral vers la resta de col·lectius que formen el futbol sala català.

Com valora l’evolució del nivell arbitral des de la primera edició l’any 2011 fins la d’enguany, que ja és la sisena?

És cert que ja és la sisena edició, però pel nostre grup de treball és la quarta i és a partir d’aleshores que puc fer valoracions. Els Campionats cada any han augmentat progressivament el nivell qualitatiu i la competitivitat, fet que requereix de major nivell arbitral. Per estar a l’altura de les expectatives i l’esdeveniment ens ha estat necessari designar aquest any àrbitres amb més experiència que en d’altres ocasions –sempre intentant que siguin d’alguna de les 5 promocions- i en les fases finals els àrbitres seleccionats són de categories on ja s’arbitra en parella, és a dir, Divisió d’Honor Catalana, 3a Divisió Nacional i 2a Divisió B Nacional.

Els Comarcals tenen un clar objectiu formatiu. Considera que els àrbitres també treuen profit d’aquest objectiu?

Evidentment. Arbitrar és una formació contínua que mai acabes d’assolir al 100%. Els Comarcals és una situació idònia per poder veure molts àrbitres i perfils diferents, i poder realitzar tutories individualitzades o grupals in situ, fet molt productiu i enriquidor pels àrbitres.

Sergio Guerrero, àrbitre de Primera Divisió Catalana de la delegació de Barcelona, es mostra orgullós de participar en els Campionats Comarcals 2016 i els titlla d’esdeveniment únic i especial.

Què significa per a tu poder arbitrar avui a la Ciutat Esportiva Blanes?

Un premi al meu esforç i trajectòria dins el CTAFS. No és un reconeixement des de la vessant econòmica, sinó des del prestigi esportiu. Crec que tots els que formem part del col·lectiu arbitral del futbol sala català hem de tenir com a objectiu poder arbitrar en alguna ocasió en els Campionats Comarcals de Seleccions Base.

Tot i considerar-ho un premi, els àrbitres heu de suportar la responsabilitat que recau sobre vosaltres en aquest esdeveniment. Com ho portes?

La responsabilitat és quelcom positiu que ens fa créixer com a àrbitres i com a persones. Ens permet assumir nous rols de major importància i progressar en l’àmbit escollit, en aquest cas l’arbitratge. El fet d’arbitrar els millors jugadors de Catalunya, aquells que algun dia seran professionals, és per mi un orgull i un privilegi.

Com veus la figura de l’àrbitre dins els Comarcals?

Considero que és un participant més. Abans que jugadors, tècnics i àrbitres som tots persones i en aquesta competició esportiva hi ha un clima molt sa, una convivència natural i adient entre tots els assistents. Mitjançant la cohesió entre tots els sectors i estaments aconseguim arribar als objectius lúdics, formatius i competitius que proposen els Comarcals.

Què et sembla poder compartir una jornada com la d’avui amb àrbitres de totes les delegacions del territori català?

És increïble, molt enriquidor per tots. Poder xerrar i compartir experiències amb companys que gairebé no coneixes, intercanviar punts de vista i comentar el funcionament de les diferents delegacions crec que ens fa aprendre i créixer d’una manera molt positiva. Conèixer els errors dels demés ens permet evitar cometre’ls nosaltres i millorar individualment i pel CTAFS.

Com valores la gran magnitud organitzativa que assoleix aquest campionat?

Penso que es duu a terme en les instal·lacions ideals amb sis pistes i un munt de vestidors que faciliten el funcionament de la jornada. Les famílies, els tècnics i jugadors, i també els mateixos àrbitres gaudim dels Campionats durant els dos dies que es realitzen, però certament hi ha una gran quantitat de feina que no veiem, però sí podem percebre darrera de cada detall, racó i situació.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.