El Comitè Tècnic d’Àrbitres de Futbol Sala ha aplegat avui a l’Auditori del Centre Cultural de Martorell a quasi 300 àrbitres, assistents, informadors i d’altres convidats que no s’han volgut perdre la novena edició del Clínic del CTAFS.
Formació arbitral extraordinària per a concloure la temporada. El Comitè Tècnic d’Àrbitres de Futbol Sala ha organitzat aquest dissabte, després de dues temporades d’aturada a causa de la pandèmia, el novè Clínic d’Àrbitres de Futbol Sala al Centre Cultural de Martorell. L’acte que forma part de l’11a Festa del Futbol Català, ha portat fins a Martorell a pràcticament 300 membres del comitè arbitral de futbol sala de les 11 delegacions en què ja té presència i activitat el CTAFS.
La primera ponència ha estat impartida pel psicòleg esportiu Pep Marí, que ha volgut parlar al col·lectiu arbitral sobre la presa de decisions sota pressió. Marí ha iniciat la ponència amb una clara declaració d’intencions, informant als presents que no venia a ensenyar-los res, però sí a ordenar-los les idees. El reconegut psicòleg esportiu ha exposat que per a prendre bones decisions quan estem sotmesos a la pressió, cal seguir un procés. En primer lloc, mirar. Mirar, és a dir, observar atentament les zones i situacions del joc més conflictives, sabent on cal mirar. La segona fase, decidir. Decidir, és a dir, pensar, l’opció adient per a aquell context o acció, coneixent en profunditat els criteris. Per últim, executar. Executar, és a dir, fer, dur a terme la decisió. Aquest procés requereix concentració i autoexigència. Pep Marí ha remarcat que una vegada passada una de les tres fases, no es pot retrocedir, ja que genera dubtes i aquests es projecten. Per altra banda, ha exposat que per a executar aquest procés sota pressió amb èxit és indispensable aprendre, cometre errors, persistir... en definitiva, practicar per gairebé arribar a automatitzar. Finalment, Marí ha indicat als àrbitres que és essencial treballar i autoexigir-se i que un exercici molt recomanable és analitzar vídeos arbitrals propis i d’altres companys.
A continuació ha arribat el torn de Diego Ríos, qui ha estat l’entrenador del Llevant UD FS de la Primera RFEF Futsal aquesta temporada. Ríos ha volgut innovar i trencar el gel mitjançant un joc de preguntes que tots els àrbitres responien simultàniament i interactivament. En aquesta dinàmica grupal els àrbitres havien de dir què farien en diferents situacions d’un partit, des de la pell i perspectiva d’un entrenador. D’aquesta manera, el tècnic gallec ha pretès que els àrbitres empatitzin més amb el gremi dels entrenadors.
La tercera i última conferència l’ha dut a terme el president de la Federació Madrilenya de Futbol Sala i exàrbitre de Primera Divisió Nacional de futbol sala, Roberto Gracia. En l’exposició, Gracia ha volgut reflexionar sobre el més enllà, després de superar el curs d’àrbitres, acabar un partit o retirar-nos de l’arbitratge. En el primer bloc, ha exposat que pels àrbitres és bo haver estat en una pista com a jugador o entrenador per a entendre millor el joc. A més, el president madrileny ha exposat que cal mostrar seguretat en el terreny de joc, però posteriorment ser autocrític. En el segon apartat, Gracia ha repassat quins filtres de valoració passen els àrbitres després d’un partit: les salutacions a pista, els missatges rebuts, les cròniques de la premsa, els responsables del comitè i sobretot, un mateix. També ha emfatitzat en la necessitat de ser conscients dels errors comesos per a poder treballar en la seva correcció i millorar com a àrbitres, sobretot a través d’actitud i anàlisi, sense danyar-se a un mateix. Per últim, Roberto Gracia ha reflexionat sobre les oportunitats arbitrals després d’acabar la carrera d’àrbitre, com la d’instructor, mentor o informador per a continuar aportant al món arbitral i no desvincular-se.
Finalment, s’ha realitzat una taula rodona que ha comptat amb la presència del Director General de l’FCF i Director de la Lliga Catalana de Futbol Sala, José Miguel Calle, l’entrenador del Ribera Navarra FS de la Primera RFEF Futsal, José Lucas Mena “Pato” i l’àrbitre català de la Primera RFEF Futsal, Bernardo Simón, la qual ha estat moderada pel Responsable de Formació del CTAFS, David Sagrera. En aquest col·loqui s’ha valorat l’evolució del futbol sala, focalitzant en els actuals recursos tecnològics dels quals es disposa i que els àrbitres han d’utilitzar per a millorar, sense mai perdre el factor humà. A més, Pato i Calle han exposat que d’un àrbitre valoren la personalitat i la justícia, sobretot quan no té en compte cap altra factor més enllà de les situacions de joc sorgides a pista.
El tancament, com ja ve sent habitual, ha estat a càrrec del Director General de l’FCF i Director de la Lliga Catalana de Futbol Sala, José Miguel Calle, que ha agraït que el CTAFS omplís l’Auditori del Centre Cultural de Martorell i ha exigit a tots els àrbitres i assistents que continuïn formant-se i treballant per a millorar com a col·lectiu i de forma individual. Per últim, Calle ha defensat i valorat la dura i complicada tasca que els àrbitres fan al capdavant dels més de 1.100 partits de futbol sala setmanals a Catalunya.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.