Els presidents dels clubs de futbol i futbol sala d’arreu del territori català avalen àmpliament la resolució de l’FCF en les categories base, un cop finalitzada la temporada 2019-2020.
Aval ampli a la resolució de la Federació Catalana de Futbol pel que respecta a les categories de base del futbol i futbol sala català. Els presidents i representants dels clubs d’arreu del territori català han mostrat el seu suport majoritari a la decisió de donar per acabades les lligues de base de la temporada 2019-2020 sense cap descens i amb els ascensos derivats de la cobertura de vacants. Per mostrar una visió general, l’FCF ha volgut fer una radiografia exhaustiva amb la visió d’entitats de diferents delegacions, donant veu a clubs de diverses dimensions i modalitats.
L’opció amb major consens
Amb 776 llicències i 44 equips en actiu, el Sant Cugat FC és un dels clubs de pes a la delegació del Vallès Occidental-Terrassa. El seu president, Llorenç Santasusagna, es mostra “completament a favor” de la determinació de l’FCF. “Ha estat una temporada extraordinària, que ha requerit de mesures excepcionals. Teníem un equip infantil líder, amb opcions d'ascens a Preferent, però valorem com encertada la decisió. Fer més grups de competició o grups supernumeraris no és una opció viable, perquè seria impossible atendre un campionat amb aquestes necessitats, tenint en compte que probablement canviarà la data d’inici de les lligues. A més, entenem el futbol base com una eina educativa, una premissa que en aquestes circumstàncies s’ha d’anteposar als resultats esportius”, conclou Santasusagna.
En una línia similar s’expressa el president de la UE Rapitenca, Hernan Subirats, de la delegació de les Terres de l’Ebre, amb una pedrera que compta en l’actualitat amb 348 fitxes federatives i 19 equips. “Ha estat una decisió arriscada i valenta, que entenem i respectem. A Catalunya som molts equips, i ha estat la millor solució per no discriminar ningú. El mateix reglament parla de formació en futbol base. Per damunt de tot, les criatures estan per aprendre, més enllà de la competició”, afirma el màxim dirigent del club mariner, amb l’equip aleví com a primer classificat de Preferent, entre d’altres.
Per la seva part, el president de la UE Alpicat, Santi Martínez, de la demarcació de Lleida, amb 229 llicències i 15 equips, argumenta que “igual que ensenyem als nens i nenes a respectar les decisions dels àrbitres, des del club comprenem la decisió de l’FCF, molt difícil en tots els sentits. Era una situació que no estava prevista ni contemplada, abans de començar la competició. Tot i tenir opcions d’ascens en algun cas, no contemplem cap reclamació, ja que concebem aquestes categories com a formatives”, exposa Martínez.
Una argumentació que comparteix Alfredo Eirin, en representació de l’AE Piera, de l’Anoia, amb 212 fitxes federatives i 13 equips. “S’havia de prendre una decisió en un moment imprevist i nou per tothom. Totes les resolucions impliquen que en uns casos puguis sortir beneficiat, i en d’altres perjudicat. S’ha aplicat el pla de competició pel que fa a la cobertura de vacants, per això estem d’acord amb la resolució federativa”, valora el president de l’entitat pierenca.
Anant cap a terres gironines, el president de l’Aro CE, David Puig, amb 242 llicències i 12 equips en lliga federada, defineix com “l’opció més sana” els no moviments de categoria en les categories de base. “El que no pot valer és que guanyem tots. Quan establim el tall? A finals de la primera volta, o a mitjans de març, quan els equips no han jugat contra els mateixos rivals? O tots ens quedem igual, o tots pugem i baixem. Estem d’acord al cent per cent amb el dictamen de l’FCF, acceptant-lo des del primer dia. Ha estat un mal any generalitzat, per la pandèmia, i la temporada vinent arrancarem en el mateix lloc que l’anterior”, sentencia Puig.
També en futbol, al Maresme, es troba el Canet FC, presidit per Glòria Ruiz. “Sincerament, em sembla una decisió justa i raonable. Ni els de dalt ascendeixen, a excepció de la cobertura de vacants, ni els últims descendeixen, a falta de completar l’última part de les lligues”, justifica la presidenta del club canetenc, amb 160 llicències donades d’alta durant l’anterior campanya futbolística i 10 equips federats.
L’altaveu del futbol sala
Els clubs que integren la Lliga Catalana de Futbol Sala també han ofert la seva opinió respecte la resolució de l’FCF en la finalització dels campionats de la temporada 2019-2020. David Antoine López és el president del Futsal Athletic Vilatorrada, de la delegació del Bages-Berguedà-Cerdanya, amb 191 llicències i 14 equips en competició. López raona que “entenem i ens adaptem a la decisió de la Federació, ja que no ha estat gens fàcil prendre una determinació i és molt difícil poder satisfer totes les parts”. A la vegada, afegeix que “és una llàstima no haver pogut recompensar amb l’ascens els nois i noies que havien fet un major mèrit durant els set mesos de competició. Com a club no haguéssim vist malament fer grups supernumeraris el curs vinent, aprofitant els descansos i els dies festius del calendari”.
Al seu torn, el president del Linyola CFS, Florenci Luque, de la delegació de Lleida, amb 76 llicències i 7 equips, avalua com a “correcta i la més justa per tothom” la decisió de l’FCF. “No està lliure de ser una resolució complicada, per la situació que ha generat la Covid-19. Fent una mirada global, és la més correcta, i que reuneix un major consens entre el teixit del futbol sala català”, ha analitzat.
El CFS La Pobla de Montornès, de la demarcació de Tarragona, es troba presidit per Eva Maria Ruiz. Amb 61 llicències i 5 equips, la màxima dirigent de l’entitat poblenca estableix que, “de totes les determinacions que es podien prendre, i tenint en compte la dificultat de la situació, ha estat la millor dintre de totes”. “Em consta que han hagut d’estudiar-ho molt. En el nostre cas hi havia equips implicats en la part alta de la classificació, però en lligues de base l’opció més sensata era que ningú pugés, ni baixés”, conclou Ruiz.