Els partits de Catalunya contra Rússia i Lituània pel 75è aniversari i el centenari de l’FCF
Notícies Generals | 14/05/2025
L’any 1976 la Selecció Catalana va jugar contra Rússia per celebrar els 75 anys de l’ens federatiu i l’any 2000, contra Lituània, en motiu del centenari.
Els partits de Catalunya contra Rússia i Lituània pel 75è aniversari i el centenari de l’FCF

La Federació Catalana de Futbol celebra enguany el 125è aniversari de l’entitat. Al llarg de tots aquests anys, la Selecció Catalana ha tingut també l’oportunitat de viure partits especials com el de celebració de les noces de platí, l’any 1976 contra Rússia i el partit del centenari, l’any 2000, contra Lituània. El proper dimecres, 28 de maig i diumenge, 1 de juny, les Seleccions Catalanes Absolutes disputaran un nou partit commemoratiu per celebrar els 125 anys de l’ens federatiu. La Selecció Absoluta Masculina es veurà les cares contra Costa Rica i l’Absoluta Femenina ho farà quatre dies més tard contra Xile.

CATALUNYA - RÚSSIA, 9 DE JUNY DE 1976, CAMP NOU

El 9 de juny de 1976 és una data marcada en vermell en el calendari federatiu per la celebració del Catalunya - Rússia, en motiu de les noces de platí de l'FCF. El Camp Nou va ser l’escenari d’un partit molt especial que l’FCF va organitzar no només per la fita històrica, sinó també pel Comitè de la Fira Internacional de Barcelona, que per primera vegada acollia un pavelló de la Unió Soviètica.

Johan Cruyff, Johan Neeskens, Rexach, Solsona i Caszely van ser alguns dels nom propis de l’enfrontament de la Selecció que, amb Josep Gonzalvo com a seleccionador, estava format per jugadors del FC Barcelona i l’RCD Espanyol, tant catalans com de fora el país. Johan Neeskens, pare de l’actual jugador del CE Europa, John Neeskens, va avançar a la Selecció Catalana amb una rematada de cap a centre de Caszely, que havia rebut la pilota de taló de Rexach. A la segona part, Maksimenkov, va igualar el marcador per Rússia en un partit que finalment va acabar en empat a un.

La Selecció Catalana estava formada per Mora, Ramos, Ortiz Aquino, Verdugo, Costas, Neeskens, Carles Rexach, Solsona, Johan Cruyff, Marcial i Caszely. Al Camp Nou hi van assistir fins a 35.000 espectadors que van encoratjar a Catalunya tot i l’època de reivindicacions, la recent mort del general Franco i el temor de la gent per possibles incidents.

La samarreta de la Selecció Catalana

En aquell partit, Catalunya va portar per primera vegada a la seva història una samarreta blanca amb quatre barres. Als altaveus de l’estadi va sonar l’himne soviètic que temps enrere estava prohibit a l’Estat Espanyol i la “Santa Espina” com a himne català enlloc de “Els Segadors”. El partit, que no disposava d’autorització governativa, el Ministeri de Governació va imposar una multa de 200.000 pessetes al secretari general del Barça, Joan Granados. En els propers partits de les Seleccions Catalanes Absolutes, en motiu del 125è aniversari de l’ens federatiu els jugadors i jugadores lluiran les samarretes d’edició limitada commemoratives a la fita. Les samarretes es poden comprar a través de la següent pàgina.

SAMARRETA COMMEMORATIVA 125È ANIVERSARI
EDICIÓ LIMITADA VENDA
AQUÍ

Compra la samarreta edició limitada del 125è aniversari

CATALUNYA - LITUÀNIA, PARTIT DEL CENTENARI DE L'FCF, CAMP NOU

25 anys després del Catalunya – Rússia, l’FCF celebrava el centenari de l’entitat i va organitzar un nou partit a l’alçada de la fita històrica. Aquesta vegada, Lituània va ser la selecció convidada el divendres 22 de desembre del 2000 per participar als actes de celebració dels 100 anys. Abans del xiulet inicial es van dur a terme diversos actes de cloenda del centenari federatiu. El Camp Nou, va tornar a ser la seu del partit de la Selecció Catalana que va acollir a gairebé 50.000 espectadors. Com a dades rellevants, l’actual seleccionador català, Gerard López, va ser un dels golejadors del partit que va acabar amb victòria catalana per 5 gols a 0. El fill de l’exseleccionador català, Johan Cruyff va ser un dels onze titulars que van defensar la samarreta catalana i també va ser un dels autors dels gol.

Els gols els van signar Òscar, amb un xut amb l’esquerra després d’un centre de Jordi Cruyff, qui va fer el segon. Cruyff va aprofitar una assistència de Pep Guardiola per rematar amb la cuixa al fons de la xarxa. Gerard, de penal, va fer el 3 a 0. Al tram final, Xavi Hernández de falta, va fer el quart, i el cinquè, Òscar, de nou, amb una rematada des de fora l’àrea. El seleccionador català, Àngel Pichi Alonso, va alinear la següent alineació: Toni Jiménez, Delfí Geli, Quique Álvarez, Aguado, Roger Garcia, Pep Guardiola, Sergio González, Celades, Gerard López, Òscar Garcia i Jordi Cruyff. També van jugar Pepe Reina, Soldevilla, Xavi Hernández, Gabri i Rubén Navarro.

 



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.