Els valors, la solidaritat i l'ètica esportiva als Premis Solidaris
Notícies Generals | 18/02/2025
La Fundació Catalana de Futbol de l'FCF premia aquells col·lectius amb iniciatives solidàries a la 8a edició dels Premis Solidaris.
Els valors, la solidaritat i l'ètica esportiva als Premis Solidaris

El futbol no s'entén sense la força de col·lectiu. No només és un jugador o jugadora, són onze les persones que lluiten juntes en un partit de futbol per treure endavant el resultat del partit. En els Premis Solidaris també es posa en valor l'empenta del col·lectiu i i es premien aquelles iniciatives solidàries amb col·lectius més vulnerables. Clubs que col·laboren amb entitats, i fins i tot accions que traspassen fronteres han estat guardonades en les categories dels VIII Premis Solidaris de la Fundació de l'FCF.

Els premis tenen l’objectiu de distingir i gratificar aquelles iniciatives i activitats de tot Catalunya que promouen els valors, la solidaritat, el respecte, el joc net i l’ètica esportiva en els camps i pavellons de futbol i futbol sala. Els 22 premis, dividits en categoria individual i col·lectiva han estat entregats pels diferents membres del Jurat. A aquest emotiu acte han acudit presidents, entrenadors, jugadors i àrbitres d’arreu del territori català.

Aquests són els premis en categories col·lectives:

PREMI 'FOMENT DELS VALORS I COHESIÓ SOCIAL'

PRIMER PREMI: #RE-VALOR-ITZAT# Campanya 'Apadrina un avi'. Futbol Sala Castelldefels

El #re-VALOR-itzat# és el programa socio-esportiu del club Futbol Sala Castelldefels. Un programa que assegura la igualtat d’oportunitats i dona visibilitat a la transmissió de valors a través de la pràctica esportiva amb la finalitat de fomentar valors educatius propis de l’esport en equip. La motivació, l’esforç, la companyonia, el respecte, l’autonomia i la igualtat, entre altres. Dins el #re-VALOR-itzat#, el Futbol Sala Castelldefels té un conveni amb l’Associació de Familiars Mentals d’Alzheimer de Gavà (FAGA) anomenat “FCS, apadrina un avi”. El programa dona prioritat als valors que s’inculquen als jugadors/es sobre la malaltia de l’Alzheimer, normalitzant la seva presència en els diferents àmbits de la societat i mantenint l’activitat de les persones que ho pateixen, mitjançant la realització d’activitats intergeneracionals dins l’àmbit esportiu. El programa es basa en visites mensuals al pavelló per part dels usuaris i usuàries del Centre Terapèutic FAGA a entrenaments de diferents equips del club, on hi participen de forma activa.

Aquestes sessions d’entrenament es preparen amb antelació de forma conjunta (FS Castelldefels – FAGA), per tal d’adaptar les activitats a les capacitats físiques de les persones diagnosticades de malaltia d’Alzheimer que hi participaran en cada ocasió. En aquestes sessions de preparació es determinen els equips que participaran a la visita, sempre depenent de la situació de les persones diagnosticades. Mitjançant aquesta activitat, l’FS Castelldefels aconsegueix que jugadors i jugadores de diferents edats estableixin un vincle emocional i de respecte vers la gent gran i, de forma més específica, vers les persones diagnosticades de malaltia d’Alzheimer. Els FS Castelldefels fa difusió de la realitat de la malaltia en el públic directe dins el món de l’esport, promocionant el voluntariat i la solidaritat entre infants i adolescents del club.

SEGON PREMI: El futbol com a eina d’integració social en famílies vulnerables, al Club Esportiu Olímpic Mora d’Ebre

TERCER PREMI: Bufanda i Berenar. El tercer temps en el futbol amateur, al club Rialp FC

PREMI 'INICIATIVES BENÈFIQUES AMB PROJECCIÓ INTERNACIONAL'

PRIMER PREMI: Futbol Adaptat Internacional - Club Escola de Futbol Can Mir-Rubí

El Club Escola de Futbol Can Mir de Rubí és una de les entitats esportives pioneres en la promoció del futbol inclusiu i adaptat. Des de fa més de 10 anys treballa per la inclusió i la igualtat d’oportunitats de nois i noies amb diversitat funcional mitjançant la pràctica de futbol i l’ha portat a dia d’avui a comptar amb 6 equips de futbol inclusiu i més de 70 jugadors i jugadores. Fruit d’aquest treball i experiència amb el món del futbol adaptat, el Can Mir ha iniciat un projecte d’intercanvi amb altres equips inclusius internacionals. Una experiència que permet viatjar a un altre país durant un cap de setmana per conèixer i intercanviar vivències del món del futbol i la diversitat funcional, ja sigui a nivell tècnic i esportiu com administratiu i legal i amb la col·laboració de les pròpies famílies usuàries.

Un exemple és l’intercanvi que va fer aquest 2024 el Can Mir amb un equip inclusiu de Milà. L’experiència va permetre a aquests nois i noies viatjar a un país estranger, conèixer una ciutat nova, descobrir nous equips i disputar partits de futbol de caràcter internacional. La segona part d’aquest projecte va ser la visita de l'equip de Milà a Rubí. Tots dos equips van guanyar en experiències i sobretot, van augmentar la família del futbol adaptat dins i fora de les nostres fronteres: tant físiques com en les discapacitats.

La Unió Europea ha posat l'ull al projecte i s’hi ha molt fins el punt que vol finançar el projecte per propers viatges i ampliar-lo a altres països com França, Alemanya o Bèlgica.  Volen comptar amb la implicació de les administracions públiques de cada país, així com de professionals que puguin ajudar en la integració social d’aquestes persones.

SEGON PREMI: Del Maresme a la Índia: La Solidaritat no té fronteres, al club Santvicentí Club Futbol

TERCER PREMI: 8è Viatge Solidari a Kenya: Reciclatge i Gestió de residus, al club Associació Esportiva Ramassà

PREMI 'ÈTICA ESPORTIVA I JOC NET'

PRIMER PREMI: No vull jugar més – Fundació Escola Esportiva Brafa

La Fundació Escola Esportiva Brafa va iniciar l’any 2016 una campanya basda en la producció de vídeos amb situacions molt reals per denunciar les conductes incíviques i poc esportives a les grades de futbol durant els partits dels més petits. El seu objectiu és conscienciar tots aquells que assisteixen a les competicions esportives dels seus fills/es o familiars de la importància de tenir respecte i mantenir un bon comportament. Sota el títol “No seas hooligan” van iniciar el seu camí i a hores d’ara ja ha vist la llum el 14è vídeo de la sèrie que forma part de la campanya. En aquesta ocasió, un jove futbolista escriu una carta on anuncia que vol deixar el futbol i demana perdó al seu pare per no haver complert les seves expectatives. El jugador escriu que ja no es diverteix i que ho passa malament quan el seu pare el crida des de la banda i fins i tot indica que va passar molta vergonya una vegada que va insultar l’àrbitre.

El missatge és prou clar i contundent, el vídeo mostra imatges del pare llegint la carta del seu fill mentre aquest va recordant el seu comportament als partits, donant instruccions, cridant, increpant l’àrbitre. Actituds que, malauradament es repeteixen cada cap de setmana als partits de futbol en l’esport formatiu.

SEGON PREMI: Porta tancada a l’incivisme, al club CE Torres de Segre

TERCER PREMI: Erradicar els insults a la grada, al club CF Jesús Catalonia

GALERIA D'IMATGES

GALERIA D'IMATGES 2



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.