A continuació reproduim entrevista a l'Anna Zardain feta pel Borja Pérez Pato i publicada a futbolcatalunya.com
Estrany és trobar una parella que comparteixi una vocació i menys, si aquesta és l'arbitratge. Però es dóna la paradoxa que dos dels millors àrbitres catalans del moment, Ana Zardaín i David Miranda Torres, a més d'impartir justícia en els terrenys de joc són alhora marit i muller.
Com no podia ser d'altre manera, aquesta història té també la seva guinda, i és que tots dos col·legiats van ser nominats al guardó de millor àrbitre en la passada Gal·la de les Estrelles. En aquest cas, Ana va ser la guanyadora, encara que per les paraules del seu marit aquest premi no va comportar discussions a casa.
“Estic molt orgullós que el premi hagi estat per l'Ana. No només perquè és la meva dona sinó perquè s'ho mereix, ha fet una fita històrica arribant a Tercera Divisió, i tot això gràcies al seu esforç i dedicació”, va explicar després de la Gala David Miranda Torres.
Sense amagar el seu somriure per rebre el guardó, Zardaín va mostrar també una part una mica més reivindicativa amb el seu gremi en expressar que “estic molt agraïda a tota la gent que ha apostat per mi en aquest guardó i més tenint en compte que no és molt normal que els àrbitres rebem aquest tipus de premis.”.
Quin és l'estat de salut de l'arbitratge català?
Amb ells, també vam tenir l'oportunitat de repassar quin és l'estat del Col·legi Català d'àrbitres i ens van donar la seva impressió sobre el futur dels àrbitres a Catalunya. “El col·legi català està bé i s'està fent un gran treball. La prova és que actualment tenim dos àrbitres en Primera (Álvarez Izquierdo i Estrada Fernández) que ho estan fent realment bé”, assegura David.
“Personalment, crec que hauríem de tenir més representació en el futbol encara que no crec que es trigui en recuperar les places que mereixem pel nostre treball”, afegeix Miranda Torres en referència a si el nombre d'àrbitres catalans a Primera és l'adequat.
Per la seva banda, Ana Zardaín també va voler donar el seu punt de vista en un dels debats oberts entre els diferents col·legiats sobre el tema del pagament dels seus salaris. “La tecnologia està avançant i el col·legi d'àrbitres s'estava quedant una mica enrere. Per a nosaltres és més còmode que el pagament per les dietes s'efectuï mitjançant transferència bancària que en comptes de la forma tradicional del mà a mà amb els clubs.”
Les dones de negre a Catalunya
Encara que cada vegada són més les dones que s'atreveixen a ser col·legiades, la veritat és que semblen poques en comparació amb els seus companys. “El futbol femení ha avançat molt en els últims anys però d'altra banda, el col·legi d'àrbitres que no ha tingut l'oportunitat d'incorporar a tantes dones com a les estem dins ens hagués agradat”, assegura Zardaín.
No obstant això, el futur per a les dones comença a aclarir-se en el gremi dels col·legiats ja que Ana Zardaín explica que “ara s'està començant a fer una campanya informativa per donar a conèixer la nostra tasca, que desgraciadament és molt més desconeguda que la pràctica en si de l'esport”.
A més, la considerada millor árbitra catalana contempla altres vies per publicitar i fer arribar aquesta vocació-professió a les dones. “S'estan obrint altres camins, com per exemple és l'arbitratge internacional, on tots els aspectes (publicitat, reconeixement, seguiment) estàn molt més desenvolupats, encara que de moment només tenim a quatre representants”.
Aspiracions personals
Finalment, marit i muller, no dubten en saber en quines són les seves metes en aquest complicat món de l'arbitratge. “A nivell personal, quan un està en segona divisió i donada la meva situació que no puc ser internacional per la meva edat (34, i el límit és 38), l'objectiu és arribar a Primera Divisió. La part negativa és que només hi ha vint places, i ja tenim dos representants catalans i desgraciadament no hi ha lloc per a tots”, etziba David Miranda Torres.
Mentre, Ana Zardaín reconeix que “m'hagués agradat arribat a Primera Divisió, però per la meva edat (33) és impossible. Així que el meu objectiu és preparar-me a fons per arbitrar competicions de futbol femení a nivell internacional”.
Esperem que Ana Zardaín i David Miranda Torres puguin arribar a aconseguir els seus objectius, ja que és d'esperar que si el nivell dels nostres col·legiats està entre els millors d'Espanya, el futbol català també recollirà els seus fruits.
FOTO: BORJA PÉREZ PATO