Estrada ha xiulat la final del Campionat UEFA European sub19
Notícies Generals | 03/08/2014
L'àrbitre català, Xavi Estrada, ha cobert una fita molt important en la seva carrera internacional al dirigir la final del Campionat europeu UEFA sub 19.
Estrada ha xiulat la final del Campionat UEFA European sub19

La final del Campionat entre les seleccions de Portugal i d'Alemanya, al Szusza Ferenc Stadium de Budapest, es va saldar amb la victòria dels alemanys per 1 gol a 0 i va tenir com a equip arbitral a Xavier Estrada al cap davant, acompanyat pels assistents Darren England (ENG), Ievgueni Belski (KAZ), pel quart àrbitre Enea Jorgji (ALB) i per l'observador Josef Marko (SVK).

Xavier Estrada (Lleida, 1976) va ingressar com a àrbitre al CTA a l'edat de 20 anys i, amb 33, va ascendir a la 1a Divisió, després d'haver militat dues temporades a la 2a B i tres a la 2a Divisió.  Al 2013 va ser promogut a la llista d'àrbitres FIFA, fet que va permetre que el CTA de la FCF recuperés una plaça d'àrbitre principal internacional que, des de feia bastants anys, havia perdut.

Després de la participació de Xavi Estrada a la final del torneig Europeu UEFA sub 19 a Hongria, ell mateix ens explica les seves impressions i expectatives de futur.


 


Quin és el balanç que fas de la teva participació en aquesta fase final del torneig UEFA Euro sub 19 i, concretament, de la teva actuació com a àrbitre principal de la mateixa final'


Molt positiu, vaig arribar a Hongria el dia 15 de juliol per a començar a preparar el torneig amb els altres àrbitres i assistents. El dia 19 de juliol començava el campionat. Un cop arribats a la fase final davant dues reconegudes i consolidades seleccions arreu d'Europa en la categoria absoluta com són les seleccions d'Alemanya i Portugal, l'exigència i responsabilitat eren màximes per tot l'equip. La motivació, el treball durant tot el torneig amb els companys i els formadors, la preparació física i tècnica i l'estudi dels equips participants van ser clau pel nostre èxit a la final. Fer partícips als assistents i al quart àrbitre va ser part de l'èxit de l'equip.


 


Quins partits has dirigit en el torneig i quin ha estat el protocol de treball durant el mateix?


He dirigit tres partits, dos en la fase de grups i la final. El primer partit representava el debut de la selecció hongaresa a casa davant la selecció austríaca, on van perdre 3 a 1. El segon partit, el dia 22 de juliol, va ser el d'Alemanya – Serbia, amb un resultat d'empat a 2. Vaig participar en el tercer partit de la fase de grups, entre Hongria i Israel, i també a les semifinals entre Alemanya i Àustria, com a quart àrbitre. El dia 31 de juliol vaig dirigir la final.


Pel que fa a la metodologia, pels matins fèiem entrenaments físics, posteriorment teníem els meetings amb els formadors UEFA, on visualitzàvem els nostres propis partits amb els companys per tal de buscar l'homogeneïtzació de cada una de les situacions.  Així en tots els casos. El dia del partit, a més a més, hi havia un segon Meeting amb la corresponent informació i documentació del partit.


 


En quin ambient s'ha desenvolupat la convivència de l'equip arbitral i responsables UEFA?


Afortunadament, crec que s'ha viscut una immillorable clima a tots els nivells. Vaig arribar a Hongria sense pràcticament conèixer a ningú i he tornat a casa amb una colla d'amics. Aquesta ha estat una de les claus que han permès que tot el torneig s'hagi desenvolupat amb les màximes garanties i que cadascun dels membres de l'equip s'hagi integrat perfectament en cadascun dels partits, i també fora del camp. A nivell professional és una de les experiències més gratificants que he viscut i m'emporto grans records i moments. Cal dir, però, que la feina dels experimentats informadors-instructors ha estat molt important per crear aquesta atmosfera de treball, aportant la confiança necessària per afrontar cadascun dels reptes plantejats.


 


Quina ha estat la teva trajectòria a la Lliga espanyola i a nivell internacional?


Sóc àrbitre internacional des de l'any 2013 i vaig debutar el març de l'any passat en un mini-torneig grup Elite sub 17, és a dir, a la fase prèvia de la final del torneig sub 17 que es va realitzar a Holanda entre les seleccions holandesa, italiana, Irlanda del nord...  Posteriorment vaig debutar a una prèvia d'Europa League entre l'Spartak de Praga i el Hacken, també Bursasport-Vojvodina de l'Europa League, un partit de classificació Turquia-Suècia sub 21 i, finalment, un altre mini-torneig a Polònia entre les seleccions romanesa, polonesa i altres. A més a més, entre d'altres partits també vaig dirigir dos amistosos de la selecció absoluta colombiana i vaig fer de 4rt àrbitre i d'àrbitre addicional en multitud de partits de campions i d'Europa League. A nivell de la Lliga espanyola, ara començo la meva 6a temporada havent dirigit més de 100 partits de Lliga, havent actuat mes de 20 cops com àrbitre addicional en categories internacionals i havent dirigit també partits de Copa del Rei.


 


Com veus la teva progressió immediata en l'àmbit internacional?


La meva metodologia de treball sempre ha estat la mateixa des que vaig començar. L'objectiu sempre ha estat anar partit a partit i temporada a temporada, intentant donar el 100% en cadascun dels partits amb la preparació adequada i intentant tenir tots els detalls controlats, per molt petits que siguin. Ara s'obre una aventura interessant on la finalitat és donar una gran imatge i sobretot gaudir al màxim.


 


Sent conscient del que un àrbitre FIFA suposa com a referent per al Comitè Català, com creus que la teva projecció internacional pot influir al grup d'àrbitres joves del nostre Comitè?


Sempre he intentat recolzar els àrbitres que comencen, ja sigui en les classes o en la preparació física, i  fins i tot en la preparació tàctica, com ja vam començar l'any passat. El futbol m'ha donat la gran oportunitat de gaudir d'allò que m'agrada fer:  xiular partits, fer-ho en l'àmbit professional i, a més, poder gaudir ara d'aquesta nova experiència internacional. Precisament per això no he deixat de xiular partits de base,  per la importància de la gratitud i humilitat de cara aquestes categories del futbol que és d'on hem crescut com arbitres. Si amb això puc fer entendre als més joves la importància de la preparació, les ganes i la necessitat de tenir uns valors consolidats per ser cada dia una mica millors com arbitres però sobretot com a persones, ja haurem aconseguit una fita important.


 


 



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.