Javi Reyes: “Involucrar a les jugadores ha permès un salt de qualitat en el futbol platja femení”
F. Platja | 23/01/2018
El seleccionador català Sènior femení de futbol platja s’ha proclamat campió d’Espanya per primera vegada després d’anys de treball, esforços i sacrificis en una disciplina que, a Catalunya, cada vegada té més adeptes.
Javi Reyes: “Involucrar a les jugadores ha permès un salt de qualitat en el futbol platja femení”

En motiu del premi que li entrega el CTE de l’FCF en el 6è Dia de l’Entrenador, Reyes explica les claus de l’èxit en la pràctica d’aquest esport.

Per haver aconseguit el títol de campió d’Espanya de futbol platja Sènior femení, el CTE de l’FCF li atorga un premi en el 6è Dia de l’Entrenador. Com valora aquest reconeixement?

Valoro, sobretot, el motiu pel qual s’entrega aquest premi. I és que vam guanyar una competició d’una disciplina diferent com és el futbol platja, i per l’esforç de les noies. Estic molt agraït a la Federació perquè reconeix la feina i orgullós pel que significa el guardó, ja que vam aconseguir un campionat d’Espanya molt desitjat.

Curiosament, en categoria Cadet també s’ha aconseguit el Campionat d’Espanya de futbol platja. Ho considera una casualitat?

Portàvem uns anys que no només les noies es quedaven a prop del títol, sinó que des que va començar la categoria Juvenil s’han arribat a finals i s’està treballant per a que hi hagi una continuïtat de la Cadet a la Juvenil i d’aquesta a la Sènior. Cada vegada tenim més jugadors sèniors a l’equip nacional i això és fruit d’una feina ben feta i que als seleccionadors ens han donat temps per poder treballar sense cap tipus de pressió. I al final han arribat els èxits.

Com i quan es va iniciar en el món del futbol platja?

Em vaig endinsar en aquest món farà uns cinc anys, quan es va organitzar un Campionat d’Espanya a Roses. En aquell moment, el seleccionador que portava l’Absoluta femenina, l’Israel López, em va demanar que li donés un cop de mà a nivell logístic. Dos anys després vaig proposar al directiu de l’FCF responsable del futbol platja un projecte per muntar un Campionat de Catalunya per fomentar el futbol platja femení. Des d’aleshores em van oferir dirigir la Selecció Femenina.

Què és el que més li va cridar l’atenció?

He estat tota la vida vinculat al futbol sala femení i el que més em va agradar era el marge de millora, la possibilitat de fer coses, de créixer, com es podia anar desenvolupant aquest esport a Catalunya, ja que en aquell moment hi havia molt poca cosa.

Com recorda el seu primer campionat com a seleccionador femení de futbol platja?

El primer any vam jugar a Múrcia i va ser una experiència molt bona perquè portar la Selecció era tota una novetat. Va anar molt bé, ja que vam jugar la semifinal. El que passa amb aquest esport és que acaba molt ràpid. Dura poc més d’un mes, i quan va finalitzar ja estava desitjant tornar a començar.

Quin era el nivell d’aleshores de les jugadores de futbol platja?

Era un nivell bastant bo. Catalunya sempre ha estat entre els primers classificats. No s’havia guanyat, però es va arribar a la final en un campionat disputat a les Illes Balears. Tanmateix, faltaven més opcions, més jugadores, que les noies coneguessin l’esport i s’involucressin. Precisament, aquesta va ser la feina que es va començar a realitzar en el moment que vaig agafar la Selecció, que era cridar a totes les noies que ho volguessin provar per tal de tenir més opcions a l’hora d’elegir.

Com ha estat l’evolució del campionats?

L’evolució s’ha notat sobretot en la implicació de les jugadores. A nivell competitiu sempre hem fet bon paper estant, com a mínim, entre els quatre primers. Hi havia nivell, però el que ha canviat és que les jugadores s’han involucrat, entrenen pel seu compte, i venen preparades per guanyar-se un lloc. Tot això, juntament amb un millor coneixement de l’esport i amb la formació dels entrenadors, s’ha aconseguit donar aquest salt de qualitat.

Què ha de tenir una jugadora per formar part de la Selecció de futbol platja?

Sempre diem que ha de tenir la tàctica del futbol sala i el físic del futbol. Ha de tenir moltes ganes i saber patir. Hem vist moltes jugadores de molt nivell que no se’ls hi ha donat gaire bé aquesta disciplina, i a d’altres que no han destacat en un moment donat, en el futbol platja estan brillant. Es tracta de saber adaptar-se al medi, a la situació i al que comporta aquest esport perquè es pateix molt. S’ha de jugar en unes condicions físiques molt elevades i la clau és que les jugadores sàpiguen adaptar-se a la situació. Evidentment, també han de tenir uns mínims coneixements i qualitat.

Quin criteri se segueix per elaborar una llista de la Selecció Catalana Sènior Femenina de futbol platja?

El primer entrenament que realitzo està pensat per a que totes aquelles jugadores que vulguin, vinguin a provar-ho, i aquell dia no convoco a les més habituals. Durant la temporada intento que, aquelles futbolistes que crec que poden tenir qualitat per la seva condició física i per la resistència, puguin venir a viure l’experiència. A partir d’aquí mirem com responen en un entrenament i en un partit sencer. Com he comentat, busquem noies que sàpiguen patir, que ens aportin uns mínims tècnics i tàctics, i sobretot que s’adaptin molt bé. Si venen pensant que això és futbol sala o Futbol 11 ho tindran més complicat.

Els Campionats de Catalunya que organitza cada any l’FCF ajuden a millorar la imatge i nivell d’aquesta disciplina?

Cada any hem crescut, hem tingut més equips, més categories... i això significa que la gent que ho veu ho vol provar l’any següent. El que intentem els seleccionadors és captar a gent, que vegin que el futbol platja no és tan estrany com es puguin pensar, que és un esport molt divertit, i que, a més, és molt fàcil pujar i créixer perquè si destaques una mica ja pots anar a la Selecció Catalana. Enguany hem tingut a quatre jugadores a la Selecció Espanyola. Per tant, el que oferim és la opció de poder jugar al màxim nivell.

Com es treballa el futbol platja en les altres federacions territorials?

Això depèn de l’interès que tinguin per treballar aquesta disciplina. Cada vegada hi ha més federacions que intenten dedicar més temps. Sabem que a Múrcia es treballa molt bé, a Galícia no tant, però les seves jugadores sí que ho intenten tirar endavant, està començant Madrid, Andalusia... La tendència va a l’alça. Nosaltres ho treballem bastant bé, però sempre tenim el handicap que les jugadores pertanyen a uns clubs i això ho hem de respectar.

El projecte #Orgullosa ajuda a la promoció del futbol platja femení?

Aquesta campanya està ajudant des que es va iniciar a tot el futbol i futbol sala femení, i per descomptant al futbol platja. En els últims Campionats de Catalunya del juliol passat ja estava present i #Orgullosa està ajudant en tots els àmbits i seccions del futbol. Tot el que sigui ajudar, no només econòmicament, sinó a nivell de difusió crec que és molt bo.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.