Jordi Illa: “Catalunya sempre és un dels pioners a nivell de formació”
Notícies Generals | 03/12/2015
Jordi Illa és un exjugador de futbol sala i actual entrenador del Györi ETO FC, equip que disputa la Primera Divisió d’Hongria. El proper divendres 4 de desembre, Illa rebrà un guardó a la gala del 4t Dia de l’Entrenador.
Jordi Illa: “Catalunya sempre és un dels pioners a nivell de formació”

Illa rep el premi per haver guanyat el campionat de Lliga de la Primera Divisió hongaresa amb l’equip que dirigeix, així com la Copa i la Supercopa.

1. Ets un dels premiats en el Dia de l’Entrenador per haver guanyat la Lliga, la Copa i la Supercopa amb el Györi ETO FC. Què suposa per a tu aquest premi que entregarà la FCF?

La veritat és que aquest premi ha estat una gran i molt grata sorpresa. És una enorme satisfacció rebre el reconeixement de la Federació Catalana de Futbol tenint en compte la gran quantitat de fantàstics entrenadors que hi ha en l’actualitat.

2. Com a jugador has estat en totes les categories inferiors de la Selecció Catalana i en l’Absoluta en diverses ocasions. Què t’ha aportat aquesta experiència per exercir d’entrenador? 

Quan era petit, a les concentracions de la Selecció pensava en l’increïble que era ser seleccionador. Ja des de jove, alguns entrenadors em deien que de ben segur acabaria sent entrenador. Així que crec que la Selecció Catalana, en totes les seves categories, ha estat una part fonamental en la meva carrera. 

3. Has estat jugant a Romania, Xipre, Portugal, Anglaterra i, finalment, a Hongria. És difícil consolidar-se com a jugador professional a Espanya? 

Sí, fa uns anys la lliga espanyola era força exigent i no era fàcil mantenir-se a l’elit. Ja feia molts de temps que el cos em demanava un canvi d'aires i d'aquí va sorgir la meva intenció de marxar a jugar a l’estranger.

4. Com un noi de Vilassar de Mar acaba de primer entrenador d’un equip d’Hongria? 

A Hongria vaig arribar de la mà de Sito Rivera a un equip anomenat Dunakeszi Kinizsi FS després de mitja temporada al futbol sala anglès. Sito havia estat el meu entrenador a Vilassar, a Martorell i a Romania. Una temporada més tard, vaig començar a treballar com a preparador físic de la Selecció d'Hongria i d'un club de futbol de Primera Divisió, el Györi ETO FC. L'equip de futbol sala de la mateixa ciutat em va fitxar com a primer entrenador per la temporada 2014/2015 després que en l’anterior l'equip perdés la lliga en l'últim partit de la final del playoff. Ara estem immersos en la segona temporada, la qual esperem sigui igual d'exitosa.

5. Hi ha molta diferència de joc en el futbol sala català i l’hongarès? 

Moltíssima. El futbol sala està en plena fase de desenvolupament a Hongria. La majoria d'equips són o bé amateurs o bé semi-professionals. Els jugadors combinen ambdues disciplines, futbol sala i futbol, el que provoca una menor especialització en el nostre esport. El joc és més físic, més tècnic, és un joc més desorganitzat, en el sentit que el component tàctic està encara molt verd en molts equips. Tot i així, cada vegada més els clubs aposten pel futbol sala i hi ha més equips de nens petits practicant el nostre esport. Els entrenadors comencen a rebre formació oficial i, per tant, esperem que en uns anys el futbol sala hongarès pugui escalar posicions a nivell internacional.

6. Hi ha molt de nivell? 

Hi ha bons jugadors, algun d'ells amb molt de nivell, però el problema és que són pocs els jugadors que es poden dedicar professionalment al futbol sala i, desafortunadament, ho han de combinar amb la seva professió. Aquest aspecte limita moltíssim la possibilitat de créixer com a jugador professional de futbol sala a nivell internacional.

7. Com es viu el futbol sala a Hongria? 

Hi ha de tot. Crec que l'esport està atraient cada vegada més espectadors i seguidors, però encara està molt lluny del nivell d'assistència que tenim a Espanya. Cal dir, però, que l'interès creix i les televisions se’n fan ressò. Per exemple, cada dissabte, el canal Sport2 -el canal nacional d'esports més important- ofereix en directe el partit de la LNFS que ofereix normalment Teledeporte a la 13:00h. Bona senyal!

8. T’agradaria tornar a entrenar un equip a Catalunya? 

Ja porto molts anys a l’estranger i la veritat és que sí, m'encantaria tornar a Catalunya per entrenar a un equip, però ara mateix està molt complicat. Seguirem treballant i esperant el dia que arribi la oportunitat.

9. Com a entrenador de segon nivell de futbol sala, com valores la formació d’entrenadors que s’imparteix des de l’Escola d’Entrenadors de futbol sala de la FCF? 

No és fàcil impartir cursos intensius de qualitat i, tant en el primer com en el segon nivell, hem tingut la sort de comptar amb experimentats entrenadors i professionals del futbol sala a Catalunya que ens han ajudat a aprendre, a créixer i a formar-nos per afrontar els reptes de la professió amb garanties. Per a mi ha estat fantàstic, ja que vivint a Hongria és força complicat poder realitzar els cursos.

10. Catalunya és un referent en quant a pla de formació d’entrenadors? 

Crec que Catalunya sempre és un dels pioners a nivell de formació. El gran ventall de cursos que s’ofereixen per formar els nostres entrenadors, es veu recompensat quan, amb els resultats obtinguts, hi ha tants entrenadors catalans que estan tenint èxits a nivell Nacional i Internacional. És un autèntic privilegi poder formar-nos a casa. 



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.