La Federació Catalana de Futbol consolida el seu procés de creixement i transformació per esdevenir referència
Notícies Generals | 09/05/2025
L’FCF ha assolit els ambiciosos objectius marcats en l’àmbit esportiu i institucional gràcies a la implicació i l’esforç del teixit federatiu.
La Federació Catalana de Futbol consolida el seu procés de creixement i transformació per esdevenir referència

La Federació Catalana de Futbol ha esdevingut una institució de referència gràcies al procés de creixement i transformació impulsat en els darrers anys. L’ens federatiu ha assolit els principals objectius ambiciosos amb la implicació i el suport de tot el teixit federatiu, que augura un futur ple d’èxits. 

La federació esportiva més important de Catalunya

Si ens fixem en l’evolució de l’esport federat català ens els darrers anys podem observar com a dia d’avui, una de cada quatre persones que practiquen esport federat a casa nostra juga a futbol o futbol sala. L’FCF és la federació esportiva més important de Catalunya gràcies al creixement constant en el nombre de llicències.

En la següent taula, podem observar el creixement exponencial, segons dades d’Idescat, de les llicències federatives de futbol i futbol sala i la comparativa amb altres federacions esportives de referència a Catalunya. 

Més al·licients i oportunitats en el futbol català

El desdoblament de categories en el futbol formatiu o la implantació dels play-off en el futbol territorial han estat dos dels grans canvis esportius en els darrers anys. El desdoblament de categories per anys de naixement iguala el futbol base a nivell competitiu i propicio més possibilitats d’ascens gràcies a comptar amb menys grups en cada categoria. Per la seva banda, els play-off d’ascens en el futbol territorial ha estat un canvi proposat pels clubs que ha generat més emoció i competitivitat fins al final de les diferents lligues.

 

El futbol sala català: model de referència i creixement imparable

Els equips de futbol sala masculins i femenins s’han disparat amb un 85% més de llicències en les deu últimes temporades, de 19.900 a 36.800. L’equiparació de les categories mixtes i femenines, la creació de l’apartat “suspensió per força major’ o el desdoblament de les categories Benjamí i Prebenjamí han estat les mesures més rellevants.

 El futbol femení català, un mirall al món

Una de les grans premisses de l'FCF en els darrers anys ha estat la promoció del futbol i futbol sala femení. Això ha estat possible gràcies a l'impuls econòmic federatiu amb campanyes com Orgullosa per estar al costat dels clubs. Des de la temporada 2014/2015 el creixement del nombre de llicències femenines al futbol català ha estat exponencial. Fa deu temporades teníem 8.894 jugadores federades, aquesta xifra s’ha multiplicat per 2,4 fins a arribar a les 21.386.

Els clubs catalans participen en el futur del futbol femení

L’ens federatiu ha creat un nou pla de competició per adaptar el futbol femení català a la nova realitat i ho ha fet amb l’opinió dels clubs per escollir el millor camí pel futbol femení de casa nostra. 

La Lliga Elit, consens d’èxit total en la categoria de referència del futbol català

Clubs, aficionats i seguidors del futbol català coincideixen en l’èxit de la implantació de la Lliga Elit des de la temporada 2023/2024. Les dades d’audiència de La Xarxa de Televisions Locals corroboren l’encert i auguren un gran futur a la categoria.

Solidesa financera per garantir un present i futur favorable

Els clubs catalans han estat els grans beneficats de la gestió econòmica rigorosa de l’FCF. Des de la temporada 2019-2019, el saldo net entre subvencions donades i rebudes supera els 5 milions d’euros, malgrat la COVID-19. Tot plegat, mantenint el compromís de no incrementar les quotes, que es mantenen intactes des de la temporada 2018-10 per a clubs i federats.

Estalvi d’entre 7 i 9 milions d’euros als clubs catalans gràcies a l’impuls de les bonificacions en la seguretat social dels entrenadors del futbol formatiu

 L’FCF ha estat un dels organismes impulsors de la proposta per bonificar les quotes de la seguretat social dels entrenadors i entrenadores del futbol formatiu que s’ha aprovat a inicis d’aquest any. L’estalvi dels clubs de futbol i futbol sala català gràcies a aquesta iniciativa se situa entre els 7 i 9 milions d’euros.

Més protecció als clubs modestos

L’FCF ha implementat el límit d’equips per categoria del mateix club per protegir tot el teixit de clubs d’arreu de Catalunya. D’aquesta manera es garanteix més representació de totes les entitats. En aquesta línia, també s’ha posat en marxa un mecanisme de solidaritat entre clubs per tal que els clubs amb molta captació de jugadors paguin una penalització que es distribueix entre els clubs de la delegació.

 

TEMPORADA 

 CASOS - SANCIONS

22-23

27 - 24.500 euros

23-24

62 - 100.000 euros

24-25

60 - 63.000 euros

Compromesos amb la protecció als federats menors d’edat

 L’ens federatiu ha posat en marxa iniciatives per protegir els federats i federades menors d’edat, que suposen el 81,2% del total. Aquests són els protocols de protecció al menor i d’assetjament sexual, l’habilitació d’un canal de denúncies per a federats o, en estreta col·laboració amb la RFEF, la implantació del braçal identificatiu per a aquells àrbitres menors d’edat.

Proximitat arreu del territori català i atenció directa als clubs

L’ens federatiu manté l’aposta ferma per la proximitat i l’atenció personalitzada als clubs gràcies a la xarxa formada per la seu central i les 14 delegacions territorials, a més de la subdelegació de Figueres. L’Oficina d’atenció als clubs és un nou serveix que ofereix l’FCF gràcies a un acord signat recentment amb la UFEC per oferir un suport gratuït als clubs afiliats mitjançant l’assessorament gratuït en qüestions fiscals, laborals i jurídiques.

Mutualitat Catalana de Futbolistes, en les millors mans amb equipaments d’última generació

La Mutualitat ofereix serveis a tots els federats i federades a través de la seu central de Barcelona i dels 67 centres concertats arreu de Catalunya. A més, el nou centra millora la qualitat en l’atenció de les 134.000 sessions de rehabilitació que es duen a terme cada temporada. Aquesta temporada s’ha aplicat una reducció del 50% en la reducció del preu en la segona llicència federativa, un gest que suposa un estalvi global de 269.000 euros en els gairebé 8.000 federats d’aquesta condició. 

 

MUTUALITAT CATALANA DE FUTBOLISTES 
24.000 lesions 2.000 operacions 13.000 proves diagnòstiques 



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.