La importància del son en el futbolista
Mutualitat FCF | 10/07/2020
Un bon descans nocturn és fonamental pel rendiment d’un futbolista. A més, dormir unes vuit hores disminueix la probabilitat de lesionar-se, entre d’altres beneficis
La importància del son en el futbolista

El son és un pilar bàsic a la vida dels futbolistes. Dormir és fonamental perquè els jugadors de futbol, futbol sala o qualsevol altre esportista pugui tenir un millor rendiment al camp i aconseguir el seu màxim potencial.

Dormir les hores necessàries i amb un son de qualitat té unes conseqüències molt positives en els futbolistes:

  • Millora del rendiment esportiu.
  • Disminueix la probabilitat de tenir lesions esportives.
  • Millora la capacitat d’aprenentatge.
  • Augmenta l’estat d’ànim.
  • Augmenta la motivació del futbolista.

Dormir bé durant els períodes d’entrenament, competicions i, fins i tot, en processos de rehabilitació després d’una lesió és fonamental. De fet, són molts els estudis que han posat de manifest que el son és la millor estratègia aïllada disponible per a la recuperació dels esportistes d’elit.

Hores necessàries de son per un esportista

No hi ha una regla de les hores que necessiten els futbolistes o esportistes per obtenir un rendiment perfecte. La Nacional Sleep Fundation estima que dormir una mitjana de 8 hores durant la nit és suficient per rendir de manera òptima, sent una persona adulta. Aquest número d’hores, però, esdevenen insuficients pels esportistes d’elit, considerant-se més aconsellable que dormin entre 9 i 10 hores.

Tanmateix, la realitat està molt lluny d’aquestes recomanacions, ja que són moltes les vegades que els futbolistes estan privats de son. Sobretot, els futbolistes d’elit, exposats a situacions que poden interferir en el son, com l’estrès, viatges, horaris irregulars, exercicis d’alta intensitat fets durant la nit, l’exposició a les llums brillants dels estadis de futbol…

Dormir preveu lesions esportives

La pèrdua aguda o crònica del son s’ha associat a lesions esportives. S’ha definit una entitat específica coneguda sota el nom 'fatigue-related injuries', la qual es relaciona amb dormir sis hores o menys abans de la lesió.

La pèrdua del son augmenta el risc de lesions per sobreestirament, i és que poden associar-se al descens del control postural i propioceptiu. I, per altra banda, disminueix la concentració, l’atenció i el temps de reacció observats després de la pèrdua aguda del son.

També s’ha associat la pèrdua aguda del son a una reducció de la recuperació muscular després d’una lesió, en disminuir la síntesi de proteïnes que repara la lesió muscular.Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.