La tasca de l’àrbitra assistent de futbol sala
FS Notícies | 23/02/2021
L’àrbitra assistent de futbol sala, Montse Llamazares, encadena set temporades a la màxima divisió espanyola de futbol sala i repassa la importància de l’àrbitra assistent.
La tasca de l’àrbitra assistent de futbol sala

La importància de la feina ben feta. Parlar d’àrbitra assistent de futbol sala, és sinònim de Montse Llamazares Vázquez. Als seus 38 anys, Llamazares n’encadena 12 dins del CTAFS i va aconseguir l’ascens a la màxima categoria estatal la temporada 2013-2014, és a dir, fa set anys que és àrbitra assistent a l’elit del futbol sala espanyol. Montse Llamazares argumenta la importància de l’àrbitra assistent a la prèvia, el durant i el després del partit i que cal tenir una formació específica per tal de realitzar les funcions correctament. ‘’La tasca de l’àrbitra assistent és molt important per dos vessants, un de positiu i l’altre, de negatiu. El positiu en el sentit que si nosaltres fem la totalitat de les nostres tasques de forma professional, facilitem les funcions de l’àrbitre principal. D’altra banda, si no les fem, podem fer que l’ambient no sigui bo’’, comenta Llamazares.Montse Llamazares explica les funcions de l’àrbitra assistent en tres escenaris: prèvia, durant i post partit. Segons Llamazares, els passos a seguir són els següents:

TASQUES A REALITZAR D’UNA ÀRBITRA ASSISTENT
PRÈVIA DEL PARTIT

1. Arribada al pavelló i presentació amb el delegat, que se li demana les fitxes, les samarretes i les pilotes.

2. Comprovacions a pista: el funcionament del cronòmetre, la situació de banquetes i sobretot, posar el temps d’escalfament.

3. Tornem a vestidors, introducció de les fitxes a la tauleta online i abans de començar el partit, amb els àrbitres, controlar el nombre de persones que hi ha a la banqueta. A més, apuntar qui comença amb la possessió de la pilota.

DURANT EL PARTIT
4. El control de la duració del partit, segons el reglament FIFA. Portar-ho tot ben escrit a l’acta esborrany, el control de les banquetes i, sobretot, molta comunicació durant l’encontre.
DESPRÉS DEL PARTIT
5. Quan acaba el partit, salutacions amb els jugadors i entrenadors i, a continuació, redactar el partit a l’acta online. Després, revisió amb els àrbitres i finalment, tancar l’acta del partit amb els delegats.

Per a poder executar aquestes tasques, segons detalla Montse, ‘’una àrbitra assistent ha de tenir capacitat de concentració i gestió de l’estrès. Ha de tenir molta empatia amb el tema de les banquetes i saber llegir el moment del partit. També és molt important que tingui un gran coneixement del reglament, per poder donar resposta a certes crítiques, i després, també una gran capacitat de comunicació’’.

Per això, la Montse valora molt positivament les classes específiques que implanta el CTAFS pels àrbitres assistents: ‘’el reglament és el mateix per a tothom, però la realitat és que les funcions de l’àrbitra assistent requereix una formació concreta, com ara la gestió de les actes online’’. En aquesta formació, del qual Montse n’és professora, s’expliquen les tasques més concretes que pot realitzar una àrbitra assistent, com ara les ‘’senyalitzacions que rebran dels àrbitres principals, el funcionament dels cronòmetres i el coneixement del reglament enfocat a l’àrbitra assistent’’.Finalment, l’objectiu de Montse Llamazares és poder continuar a la màxima categoria estatal de futbol sala fins que l’edat li permeti. Segons Montse, se sent una ‘’espectadora privilegiada de poder gaudir, en primera persona i a tocar de la pista, de la 1a Divisió nacional espanyola de futbol sala’’.

GALERIA D'IMATGES



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.