Mediació, confidencialitat i futbol
La mediació ha arribat al món de l'esport i el futbol per quedar-se. Des de l'FCF es va crear la Comissió de Mediació el juny del 2015 i l'estadística ens confirma que s'han produït acords en tots els casos que ens han arribat fins a la data, evitant altres vies amb major desgast i conflicte per ambdues parts.
Mediació, confidencialitat i futbol

Les mediacions en el món futbolístic tenen els mateixos principis de mediació que en qualsevol altre àmbit de tipus civil, familiar o mercantil (voluntarietat, neutralitat, imparcialitat, igualtat, lliure disposició, flexibilitat, confidencialitat). Cal ressaltar que la confidencialitat és un fonament essencial perquè es pugui arribar a un acord, potser per la complexitat de les parts implicades, però l'aplicació té unes característiques pròpies.

Avui parlarem de la confidencialitat en l'àmbit esportiu i, concretament, dels esports federats. No es tracta de resoldre un problema entre particulars que coneixen i són part a títol personal del conflicte, sinó que la transcendència de la mediació en aquest món afecta tant a Federacions, clubs, directius, entrenadors, tècnics, jugadors com a pares, en el cas que es tracti d'un menor.

En moltes ocasions, una de les parts ocupa una situació de càrrec o autoritat davant l'altra; per exemple, un entrenador en relació amb un jugador o bé un directiu del club davant un tècnic. Aleshores, cal aplicar el principi d'igualtat, però serà la confidencialitat la que faci donar confiança als participants, sabent que no transcendirà res del que es digui o propostes que no es farien de no existir la confidencialitat.

En la primera sessió de mediació cal deixar molt clar què és la confidencialitat i la seva aplicació en totes les sessions i que el que es digui no transcendirà altres persones o institucions. Tant el que es parli o la documentació que s'exhibeixi quedarà entre els assistents sense conseqüències que puguin afectar a tercers; i és que es basa en el principi de bona fe. Ara bé, hi ha dues excepcions:

- Quan totes les parts intervinents autoritzen expressament que no s'apliqui la confidencialitat en relació amb algun tema o document que consideren que s'ha de conèixer.

- Quan els mediadors són conscients que s'ha produït un delicte i tenen l'obligació de comunicar-ho a les autoritats competents.

El mediador mai no pot informar o difondre a tercers el que s'ha parlat o s'ha acordat en una mediació, i tampoc no pot comparèixer com a testimoni en un arbitratge o procediment judicial. Aconseguir la confiança i la tranquil·litat de tots els assistents facilitarà la feina del mediador per poder arribar a un acord favorable per a tothom. La mediació és una eina que en el món de l'esport i la societat pot ajudar a facilitar les relacions humanes i resoldre els conflictes.

Autora: Anna Maria Gómez-Lanzas, vicepresidenta de la Comissió de Mediació i Arbitratge de l'FCF.
 Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.