Tret de sortida al Clínic d'Entrenadors de Futbol Sala
Comitè Entrenadors | 18/06/2022
El Comitè Tècnic d’Entrenadors de Futbol Sala ha recuperat el Clínic d’Entrenadors de Futbol Sala després de dos anys de pausa forçada. L’edició d’enguany emmarcada en l’11a Festa del Futbol Català compte amb nou ponències.
Tret de sortida al Clínic d'Entrenadors de Futbol Sala

Formació excepcional a Catalunya. El Comitè Tècnic d’Entrenadors de Futbol Sala, encapçalat pel Chus Esteban, ha organitzat al Centre Cultural de Martorell i al Pavelló Municipal del mateix municipi, un Clínic d’Entrenadors de Futbol Sala amb ponències d’alt nivell i prestigi. Aquesta formació serà impartida al llarg d’aquest cap de setmana i forma part de l’11a Festa del Futbol Català.

L’acte ha estat dividit en tres blocs: dos teòrics i un pràctic. El primer tram formatiu s’ha realitzat dissabte al matí a l’Auditori del Centre Cultural amb quatre ponències teòriques. A la tarda, s’han realitzat dues pràctiques al Pavelló Municipal i demà diumenge 19 de juny es finalitzarà el clínic amb les darreres tres exposicions teòriques.

L’esdeveniment ha estat inaugurat pel Cap del Comitè Tècnic d’Entrenadors de Futbol Sala, Chus Esteban, que ha donat la benvinguda als gairebé 100 assistents i els ha agraït les seves ganes de millorar i evolucionar. Posteriorment, ha estat el torn del primer ponent, Diego Ríos, qui ha estat aquesta temporada l’entrenador del Llevant UD FS de la Primera RFEF Futsal.

El jove tècnic gallec ha impartit una primera sessió matinal sobre la defensa en situacions de joc a pilota aturada. Ríos ha confessat que després d’escoltar fa set temporades a Juanlu Alonso, un dels altres ponents, exposant que des de la primera sessió de pretemporada cal treballar la defensa, ell fa un parell d’anys que segueix aquesta premissa. En la ponència ha comparat les diferents virtuts i defectes de la defensa individual i la defensa zonal en jugades a pilota aturada i ha profunditzat en cadascuna d’elles, a través del seu coneixement i experiència. A més, gràcies a la projecció de molts exemples a través de vídeos, Ríos ha dotat de recursos als assistents, explicant que és important adaptar-se a les diferents situacions i utilitzar segons convingui la defensa zonal, la individual o mutar d’una a l’altra i viceversa. També ha remarcat que és fonamental per a prendre la decisió encertada fer scouting dels rivals.

A continuació, ha estat el torn de José Lucas Mena “Pato”, l’entrenador dels últims 10 anys del Ribera Navarra FS, un clàssic de la Primera RFEF Futsal. Pato ha ofert una ponència sobre el desenvolupament d’exercicis de finalització. El tècnic alacantí ha exposat breument la teoria i els factors que cal tenir en compte per a treballar la finalització. Seguidament, ha llançat una cèlebre reflexió sobre la importància de les tasques en el resultat que s’obté als partits. Pato creu que les tasques en els entrenaments han de servir perquè els jugadors aprenguin a pensar, per posteriorment jugar sense pensar. Després d’aquesta introducció ha mostrat molts exercicis pràctics per a treballar de definició de cara a gol.

El tercer en pujar a l’escenari ha estat el psicòleg esportiu Pep Marí. Pausa del futbol sala tàctic i protagonisme per a la gestió humana d’una plantilla de jugadors o jugadores. Marí, que intervé en un Clínic d’Entrenadors de Futbol Sala per segona vegada, ha centrat la seva conferència en el lideratge i els cinc tipus que hi ha. Per iniciar, Pep Marí ha transmès que per a ser el líder dins d’un equip, cal ser el més útil i per a ser un líder dins d’un equip, cal ser el més útil en alguna de les necessitats de l’equip. Això ha servit per exposar quins són els cinc lideratges que cal cobrir dins un equip: el social, que s’ha d’encarregar del bon ambient i que l’equip gaudeixi d’un clima que afavoreixi per a treballar. L’anímic, que ha de ser capaç de canviar l’estat d’ànim de tot l’equip. L’exemple de compromís, que té iniciativa i tira de l’equip a partir d’actes i no paraules. L’estratègic, que és qui millor interpreta dins de la pista el que vol l’entrenador i el camí per on cal passar per arribar a l’objectiu. El resolutiu, que és aquell que amb el seu talent individual és capaç de resoldre situacions d’embús o estancament. Per a concloure, Pep Marí ha assegurat que com més líders i lideratges hi hagi dins un equip, millors resultats es podran obtenir, ja que més jugadors o jugadores implicats hi haurà i a més, no es generarà dependència de ningú.

L’encarregat de tancar el primer bloc ha sigut Carlos Martín, CEO de LongoMatch. El programa informàtic LongoMatch ofereix un software de vídeo anàlisi que ajuda als entrenadors a corregir errors propis col·lectius i individuals i a analitzar fortaleses i debilitats dels rivals. Tots els assistents al Clínic d’Entrenadors de Futbol Sala, a part de rebre la informació de Martín, han estat obsequiats amb una llicència PRO de tres mesos i un curs formatiu del mateix programa valorats en 234€.

A la tarda, els tècnics han deixat la teoria del Centre Cultural per a passar a l’acció al Pavelló Municipal de Martorell. Novament, Pato ha estat instructor, duent a la pista amb la col·laboració de Ferran Plana, membre del cos tècnic del Ribera Navarra FS, el que havia explicat a la sessió teòrica del matí. En aquest apartat, un combinat de juvenils del Sala 5 Martorell ha escenificat un entrenament real dirigit per Pato, el qual ha estat enfocat a la finalització, mentre els inscrits al clínic es nodrien d’exercicis, correccions i debatien diferents opcions de joc.

Per acabar la jornada formativa, Fran Burgueño, entrenador de porters de l’Industrias Santa Coloma ha dirigit la sisena i darrera ponència també en format pràctic. Burgueño ha explicat i demostrat diferents exercicis d’entrenament per a porters.

Finalment, per concloure el dia, tots els participants al Clínic d’Entrenadors de Futbol Sala han tingut accés al partit de tornada corresponent al tercer i definitiu playoff d’ascens a Segona RFEF Futsal entre el Sala 5 Martorell i la Unión Tres Cantos. Un partit que ha comportat l’ascens de l’equip català a la divisió de plata del futbol sala nacional.

GALERIA D'IMATGESUtilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.