Un electrocardiograma pot salvar-te la vida
Mutualitat FCF | 28/08/2018
L’electrocardiograma s’ha convertit en una prova fonamental per algú que vulgui practicar esport. Per aquest motiu, la Mutualitat Catalana de Futbolistes recomana fer-la cada dos anys.
Un electrocardiograma pot salvar-te la vida

En les conferències sobre la mort sobtada, organitzades per la Mutualitat Catalana de Futbolistes la temporada passada, els cardiòlegs Enric Serra Grima i Francesc Carreras Costa van posar especial interès en remarcar la importància de realitzar-se un electrocardiograma, una eina econòmica i molt efectiva per detectar malalties cardiovasculars i una més que probable mort sobtada. Per tant, no pot faltar en una bona revisió mèdica d’un esportista. És a dir, els joves s’han de sotmetre a aquesta prova i repetir-la cada dos anys si es continua fent esport.

Un electrocardiograma pot detectar l’infart que hagi tingut un pacient, bloquejos i arrítmies, ja que registra l’activitat elèctrica del cor. Cada batec produeix una activitat elèctrica i amb un electrocardiògraf es pot veure com és aquesta activitat i si hi ha alteracions del ritme cardíac. Amb la prova, sobretot si es vol fer esport, s’analitza el ritme, la regularitat dels batecs, la mida i la posició de les aurícules i ventricles. Qualsevol anomalia queda registrada i alertaria els metges davant una possible irregularitat en el funcionament correcte del cor.

L’activitat elèctrica s’explora des de la superfície del cos i es representa en un paper amb diferents traços gràfics, els quals simbolitzen els estímuls elèctrics de les aurícules i ventricles.

Com es realitza:
És una prova molt senzilla, apta per a qualsevol persona, sense cap mena de dolor, ni cap risc. Dura, aproximadament, cinc minuts. El pacient es queda amb el tòrax nu, i tant en el pit com en els braços es col·loquen deu elèctrodes (adhesius o ventoses) que van units a l’electrocardiògraf. El pacient roman tombat, relaxat, sense parlar, respirant normal i amb els braços i cames sense moure’ls.

Com s’interpreten els resultats:
L’electrocardiograma d’una persona sana té un traçat particular i els canvis en aquesta línia determinarien si hi ha problemes. Uns resultats normals inclourien una freqüència cardíaca d’entre 60 i 100 batecs per minut, i un ritme cardíac constant i uniforme.

Si els resultats són anormals pot ser a causa de:
•    Deteriorament del miocardi.
•    Variacions en la quantitat de potassi, calci o altres electròlits a la sang.
•    Anomalia cardíaca congènita.
•    Cor engrandit. 
•    Miocarditis.
•    Aturada cardíaca patida en el passat o en l’actualitat.
•    Reg sanguini escàs a les artèries del cor.
•    Arítmia.

Recordem que la mort sobtada es dona en esportistes que no estan sans. I, precisament, el primer lloc on detectar aquestes anomalies és en un electrocardiograma. Per això, aquesta prova ens pot salvar la vida. 

Electrocardiograma per un preoperatori: 
Quan un esportista assistit per la MCF ha hagut de passar pel quiròfan se li ha realitzat un electrocardiograma. L’objectiu és preveure qualsevol anomalia al cor que podria complicar l’operació. Si hi hagués algun problema s’hauria de suspendre la cirurgia. 



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.