El seleccionador català sub 16 femení de futbol sala afirma que l’equip té molta il·lusió i ambició per afrontar la fase prèvia dels Campionats d'Espanya.
Repetir la fase prèvia de la temporada anterior. El seleccionador català Jordi Barrero afronta la seva segona temporada al capdavant de la Selecció Catalana sub 16 femenina de futbol sala amb un objectiu molt clar: repetir les sensacions adquirides a la fase prèvia dels Campionats d’Espanya de la temporada anterior, que els va donar el pas a la fase final. El tècnic català, també seleccionador del Benjamí i de l’Infantil femení, ha intentat crear un equip molt ambiciós per competir a la fase prèvia dels Campionats d’Espanya de Seleccions Autonòmiques, que es celebrarà a Malgrat de Mar del 27 al 29 de desembre de 2019, i on Catalunya sub 16 femenina es veurà les cares amb Andalusia i Navarra per aconseguir el bitllet que porti a les catalanes a la fase final de Las Rozas (Madrid).
Només queda una setmana per a disputar la fase prèvia dels Campionats d’Espanya de Seleccions Autonòmiques. Quin és el principal objectiu?
El principal objectiu, sobretot, és gaudir. Gaudir del futbol sala, que les jugadores gaudeixin del campionat, que tots i totes gaudim d’aquest esdeveniment únic i especial que podrem i tindrem la sort de viure. I després, un cop allà al campionat, demostrar que tot el treball que hem fet durant aquestes sessions es vegi reflectit. Òbviment guanyar és molt bonic, però si gaudim i competim bé, els resultats vindran sols.
Per arribar fins aquí hi ha un recorregut de vuit sessions d’entrenament i tres partits amistosos, amb un empat i dues victòries. Com valores aquesta preparació fins a arribar aquí?
El resultat als amistosos, a nosaltres almenys, ens és indiferent. Sí que volem competir, que ho hem fet molt bé, i hem vist una evolució respecte al primer partit. I després, sobretot, veure accions que puguem modificar als entrenaments, per arribar al campionat el més preparat possible i tenir totes les situacions controlades.
I abans d’anar a disputar la fase prèvia, arriben les Jornades de Convivència que se celebraran el 22 i 23 de desembre a Berga. Quina importància tenen aquestes Jornades?
Són essencials. Les Jornades de Convicència per a les Seleccions són la clau. És quan pots juntar a totes les jugadores 24 hores, per esmorzar, dinar, sopar, dormir, fer dinàmiques de grup i poder representar que és un campionat en tema de convivència. I aquí és on fas la unió del grup i et conjures com a equip.
Des del 7 d’octubre, quan es va realitzar el primer entrenament de la Selecció Catalana sub 16 femenina de futbol sala, fins el dia d’avui, un dels teus principals objectius ha estat cohesionar el grup amb diverses activitats i sobretot, injectar il·lusió i ganes de competir al combinat català. Quina rellevància té aquests actes per a tu a l’hora de competir?
És molt important, simplement, perquè el que volem és un grup unit. Quan les coses van malament, si el grup està unit, surten endavant. Si el grup no està unit, quan les coses van malament, està comprovat que, normalment, surten molts problemes i se sol perdre. Crec que, ja que estem 12 diumenges gastant el nostre temps, almenys que siguen 12 diumenges que anem als entrenaments amb il·lusió i ganes. A més, volem transmetre els valors del futbol sala, i de l'esport en general, com són la companyonia i conèixer a noves amistats.
És la teva segona temporada al capdavant de la Selecció Catalana sub 16 femenina de futbol sala, amb l’experiència ja dels Campionats d’Espanya de la temporada anterior. Quin avantatge tens respecte al curs passat?
Cada any vas aprenent. L’any passat vam perdre la final contra Andalusia i saps, més o menys, perquè vam perdre. Llavors, enguany, intentes no caure amb la mateixa pedra i de les coses que vas fer bé, multiplicar-les i donar-li més pes aquest any en la preparació perquè van sortir bé.
Has canviat alguna cosa en la preparació, programació o forma d’entrenar respecte a la temporada anterior?
Sí, hem canviat perquè també ha canviat el perfil de jugadores, però l’objectiu és el mateix. Al final l’objectiu i la preparació busca aconseguir un equip unit, que sigui valent, i amb ganes de guanyar i gaudir.
I pel que fa a la Selecció Catalana, com creus que arriba Catalunya a les fases prèvies dels Campionats d’Espanya de Seleccions Autonòmiques?
Hem treballat molt i bé. Després la competició ja ens dirà si és veritat o mentida. Però crec que tenim moltes situacions de joc controlades, després el tema nervis i estrés, si ens deixen ser nosaltres mateixes, crec que ho podrem demostrar. I com a resum crec que arribem molt bé.
Quins són els punts forts i aspectes a millorar d’aquesta Selecció?
Tenim ganes de competir, tenim ganes de voler guanyar i de fer-ho bé. Les dos paraules són il·lusió i ambició. Si tenim interioritzat aquests aspectes i tenim un bon nivell competitiu, són, sense dubte, el nostre punt fort.
L’any passat les fases prèvies es van disputar a Sabadell i aquesta temporada a Malgrat de Mar. El fet de jugar a casa, amb l’ambient a favor, és una pressió, un repte o un avantatge?
Una vegada estàs dins la pista, si estàs 100% concentrat amb el joc, crec que és indiferent jugar aquí que a Andalusia. Això sí, si la afició apreta als moments difícils i estàs acompanyat, és un punt fort estar a casa i així ho han de sentir les jugadores.
La temporada anterior vau aconseguir el subcampionat d’Espanya després de caure a la final contra Andalusia. I aquest any, la selecció andalusa a la fase prèvia i a més, el primer rival.
No és la mateixa generació. Aquella generació va pujar quasi tota a la sub 19. La que ens enfrontem aquest any és la generació que fa dos anys vam jugar i les vam guanyar en fase de grups. Serà un rival molt dur, igual que ho serà Navarra. Ens ha tocat un grup molt complicat i haurem de fer dos grandíssims enfrontaments si volem arribar a la Fase Final dels Campionats d’Espanya.
I ja per acabar, un pronòstic abans de disputar la fase prèvia dels Campionats d’Espanya de Seleccions Autonòmiques?
El pronòstic nostre ha de ser intentar passar a la fase final, però intentant competir al màxim i donar-ho tot. Si ho fem, aconseguirem l’objectiu d’arribar a la fase final. Si no ho donem tot i no estem 100% concentrades, serà difícil arribar a l’objectiu d’aconseguir el bitllet per a la fase final.