La consolidació de les Seleccions Catalanes de Futbol Sala
FS Notícies | 02/02/2018
A conseqüència del treball realitzat durant anys, les Seleccions Catalanes de Futbol Sala han vist un progrés ascendent, convertint-se en un referent a nivell estatal.
La consolidació de les Seleccions Catalanes  de Futbol Sala

El secretari tècnic de les seleccions catalanes de futbol sala, Jordi Gay, encapçala i dirigeix, des de fa sis temporades, l’Àrea Esportiva de Seleccions Catalanes de Futbol Sala.

Al  llarg d’aquests anys, s’ha anat treballant en la configuració d’un equip tècnic que formi i promocioni a les diferents categories de les Seleccions Catalanes. Els bons resultats que s’han anat aconseguint al llarg d’aquest temps denota la feina realitzada i és conseqüència del treball i l’esforç dedicat en un projecte que ha anat creixent i que es troba en el punt àlgid de la consolidació.

Prova d’això és que, la present temporada 2017-2018, les Seleccions Catalanes sub 16, sub 19 i sub 21 Femenina de futbol sala han aconseguit la classificació per les seves respectives fases finals del Campionat d’Espanya de Seleccions Territorials.

Com valora aquesta classificació?

El fet que les tres primeres categories a competir hagin passat la Fase Prèvia és fruit del treball que s’està realitzant dia a dia, entre els seleccionadors i els jugadors i jugadores. En les darreres temporades, les categories sub 16 i sub 19 són les que han anat obtenint millors resultats: la sub 19 assolint quatre Campionats de forma consecutiva; la sub 16 amb quatre finals consecutives, aixecant una copa i la sub 21 Femenina, aconseguint, enguany, la classificació, després del bon treball de les temporades anteriors.

Catalunya és l’única territorial que, la present temporada 2017-2018, aconsegueix classificar a les tres categories per a la fase final. Què suposa aquest fet per l’Àrea Esportiva i de Seleccions?

Acaba demostrant la consolidació d’un projecte esportiu i formatiu que vam engegar ja fa diverses temporades i que s’ha anat madurant de mica en mica. El treball i la humilitat que intentem transmetre als jugadors crec que és el que ens fa arribar als objectius marcats.

Però aquest projecte de les Seleccions Catalanes va més enllà de l’Àrea Esportiva i de Seleccions Catalanes. Com es treballa des d’aquesta àrea?

Comencem la temporada amb una idea inicial de planificació de les sessions d’entrenaments i partits amistosos per categories. A continuació, s’estructura amb els seleccionadors l'scouting a realitzar amb un informe de tots els jugadors i jugadores visualitzats en partits oficials i, més endavant, parlem de la idea de joc que li correspon a cada categoria, ja que, creiem que cada una ha de tenir una forma de jugar específica.

A més, intentem que els diferents departaments que configuren la Lliga Catalana de Futbol Sala treballin de la mà. Tot i que cadascun d’ells té marcades les seves tasques, sempre hi ha algun punt de connexió. Per això, la implicació dels seleccionadors catalans és fonamental.

Quin tipus de col·laboració ofereixen els seleccionadors catalans?

Els seleccionadors col·laboren en totes les jornades de promoció organitzades per l’LCFS, com és el cas dels Campionats Comarcals, la Fase Final Base Femení i la Fase Final de Prebenjamins, dels quals es nodreixen per poder observar i controlar a jugadors amb possibilitats de ser seleccionables. A més, són els encarregats d’impartir les Jornades de Tecnificació als clubs de futbol sala, organitzades pel CTEFS. Amb l’Escola d’Entrenadors de Futbol Sala els seleccionadors actuen com a professors dels cursos de monitor i d’entrenador. També col·laborem amb el CTAFS en les seves proves físiques, en les dues convocatòries anuals, actuant com a jutges.

Aquesta col·laboració entre departaments també té un feedback.

Exacte. Hem de tenir en compte que la formació dels tècnics de clubs, a nivell de seleccions, ens ajuda al fet que els jugadors venen amb fonaments tècnics i tàctics, per tant, tenen una base per on començar a treballar. Cada temporada hi ha més tècnics titulats i això ens beneficia.

Podem considerar que la formació és l’eix vertebrador?

L’organigrama de l’Àrea Esportiva marca específicament les categories de promoció, que són la Prebenjamí, l’Aleví Femenina i la Infantil Femenina, les quals són amb les que treballem amb l’objectiu de promocionar el futbol sala en aquestes edats d’iniciació. En canvi, amb les categories que competeixen en els Campionats d’Espanya, la Benjamí, l’Aleví, la Infantil, la sub 16 i la sub 17 Femenina, es treballa amb la idea de formar jugadors i jugadores i, a la vegada, saber competir. Pel que fa a la resta de categories, és a dir, la sub 19 i la sub 21 Femenina, ens basem prioritàriament en la competició, ja que es troben a un pas del màxim nivell.

Aquesta temporada 2017-2018, la Lliga Catalana de Futbol Sala ha tancat un conveni amb l’Ajuntament de Cervelló per poder realitzar totes les activitats de les diferents àrees al pavelló de la localitat. Quin benefici suposa per a les Seleccions Catalanes de Futbol Sala?

Hem donat un gran pas en aquest aspecte. Ja podem dir que disposem d’una instal·lació pròpia gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament i del club de Cervelló. I és que a nivell d’estructura de les Seleccions Catalanes, tant jugadors com tècnics tenim la tranquil·litat de disposar d’una instal·lació fixa per tots els entrenaments i partits amistosos que requerim. Entrenar sempre al mateix pavelló facilita la tasca, sobretot als jugadors, els quals s’acaben trobant com a casa.

Amb aquestes condicions òptimes, amb treball i esforç, l’Àrea Esportiva de Seleccions Catalanes de Futbol Sala continua amb el seu projecte federatiu, marcat amb l’objectiu d’assolir els màxims èxits possibles.



Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.